Ön Diş Kompozit Dolgu
Diş renginde kompozit dolgular
Kompozit dolgular pek çok yıldır, kozmetik diş hekimliğinde kullanılmaktadır ve sadece tek bir seansta gülüşünüzü değiştirebilir. Süreç, şekillendirilebilir macun kıvamında ve akrilik reçinenin çeşidine göre değişkenlik gösteren bazı dolgu maddelerinden yapılmış olan” kompozit dolgular” ın doğru renk ve miktardaki artistik kullanımını gerektirir. Bunun kullanıldığı çeşitli diş prosedürlerinin bazıları şunlardır:
- Diş boşluklarını doldurma: "Beyaz dolgu"
- Metal ya da amalgam dolguları değiştirme
- Kırık dişleri tedavi etme
- Diş aralarındaki boşlukları kapama (diastema)
- Dişlere şekil verme
- Gülüş tasarımı – Laminat kaplama (ancak porselen laminatlar bu konuda daha iyi bir alternatif olabilir.)/li>
- Kompozit "Beyaz" Dolgular
Kompozit diş dolguları için popüler bir tercihtir çünkü kullanılan malzeme kendi doğal dişinizin ton ve şeffaflığını hatta dokusunu sağlar ve gülümsediğinizde hoş görünmeyen eski amalgam ya da gümüş dolgulardan çok daha estetik bir görünüm oluşturur.
Kompozit dolgu tüm boşluklarda kullanılabilir mi ?
Malzeme geniş alan üzerinde güçlü bir yapıya sahip olamayacağından, dişlerinizde büyük boşluklar varsa kompozit dolgu uygun değildir. Bunlar üzerinde aşırı güç uygulanmayan küçük boşluklar için idealdir. Diş teknolojisindeki son gelişmelerle pek çok diş hekimi hem dayanıklılık hem de estetik açısından avantajlı olan porselen dolgular (inley ve onley) kullanmayı tercih etmektedir . Bazı uygulamalar diş hekiminin 7-10 gün sürecek porselen dolgu oluşturma işlemini gerçekleştirmesini gerektirebilir.
Kompozit yapıştırma işlemi nasıl gerçekleşir ?
Eğer işlem lokal anestezi gerektiriyorsa (ki bütün yapıştırma işlemleri gerektirmez) o zaman diş hekiminiz öncelikle diş çevresindeki diş etine lokal anestezi uygulayarak bölgeyi uyuşturur. Kompozit dolgunun uygulanacağı diş yüzeyi herhangi bir parçacık ya da tartar kalıntısını gidermek için güzelce temizlenir. Çünkü bu işlem yapışmak için temiz bir yüzey gerektirir. Diş hekiminiz tarafından doğru tondaki bileşik belirlendikten sonra, dişin kuru tutulabilmesi için, etrafı pamuklarla ya da kauçuk bir tabaka (rubber dam) ile sarılır. Daha sonra diş hekimi tarafından özel bir aletle şekillendirilir ya da kabartılır.
Ardından özel bir fosforik asit bazlı bir jel ile diş yüzeyi pürüzlendirilir. Böylece kompozit dolgunun yapışması için daha düzgün bir yüzey sağlanmış olur. Kompoizt (yapıştırma aracı) aşındırılmış diş yüzeyine uygulanır ve bileşiğin sertleşip sıkılaşmasını sağlayan özel bir ışık kaynağına (halojen ya da led ışık) maruz bırakılır. Yapıştırma aracı genellikle istenilen biçim, şeffaflık ve dokuya ulaşılıncaya kadar dişe birkaç ince katman (1-2 mm) halinde uygulanır. Son adım, istenilen son şekil ve düzgünlüğü vermesi için bileşiğin parlatılması ve cilalanmasını içerir.
Kompozitin dezavantajları nelerdir ?
Yapıştırmanın başlıca dezavantajları seramik ya da porselen gibi diğer onarıcı malzemelerin dayanıklılığına sahip olmaması ve çevresindeki doğal diş ya da porselenden daha çok lekelenme riski taşımasıdır.
Her diş hekimi yapıştırmayı uygulayabilir mi ?
Evet – ancak, yapıştırmanın yüksek bir artistik beceri gerektirdiğini ve tüm diş hekimlerinin eşit yeteneklere sahip olmadığını aklınızda tutmalısınız. Diş hekiminize bu alanda nasıl bir deneyim sahibi olduklarını sormayı ve geçmişte tedavi ettiği hastaların fotoğraflarını görmeyi istemeyi unutmayın.