Kompozit Dolgular
Dolgu aşamaları
Dişlerinizde oluşan çürükleri tedavi etmek için dolgu yapılır. Bu süreç diş hekimi tarafından çürük olduğu tespit edilen dişin çürük kısmının temizlenmesi ve bu işlemin ardından diş hekiminin uygun bulduğu malzeme ile doldurulmasını içerir. Son olarak dolgu yerleştirildikten sonra diş hekiminiz işlemi bitirip dişlerinizi parlatmak için frezleri kullanır.
Dolgudan sonra
Pek çok kişi dolgu işleminin ardından hassasiyet hissederler. Diş baskıya, havaya, şekerli yiyeceklere, sıcağa ve soğuğa karşı hassaslaşabilir. Kompozit veya porselen dolgular sıklıkla hassasiyet yaratır ancak diğer dolgular da bu konuda aynıdır.Çoğu durumda, hassasiyet bir ya da iki hafta boyunca devam eder. O zamana kadar, buna yol açan herhangi bir şeyden kaçınılmalıdır. Eğer dişleriniz aşırı derecede hassassa ve iki hafta geçmesine rağmen hassaslığında bir azalma görülmüyorsa diş hekiminizi ziyaret ediniz. Hissettiğiniz herhangi bir hassasiyetten diş hekiminizi haberdar etmek önemlidir. Böylece dişinize daha sonra bir başka dolgu yerleştirileceği zaman hassasiyeti azaltmak için değişik bir malzeme kullanabilir ve bir takım değişiklikler yapabilir. Kişiler değişik malzemelere değişik tepkiler verirler. Diş hekiminiz sizin herhangi bir maddeye nasıl tepki vereceğinizi tahmin etmesi imkansızdır.
Diş hekiminiz ile konuştuğunuz zaman, probleminizi olabildiğince açık ve net bir şekilde anlatınız. Bu bilgi bir sonraki aşamada ne yapılması gerektiğine karar vermeyi kolaylaştıracaktır. Diş hekiminiz dolguyu çıkartıp yerine yenisini koyabilir ya da dişinize bir baz, astar ya da hassasiyet giderici başka bir madde de ekleyebilir. Eğer dolgu çok derinse, problemi çözmek için bir kök kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
Hassasiyetin yanı sıra, bazı insanlar ısırma işlemi sırasında da rahatsızlık duyabilirler. Her birinin sebebi farklı olan iki ayrı türde ağrı vardır :
İlk ağrı çeşidi, ısırdığınızda nükseder ve zaman içinde kötüleşir. Bu dolgunun kapanışınız ile aşırı temas etmesi durumunda gerçekleşir. Anestezi etkisini kaybeder kaybetmez, bu ağrıyı anında hissedersiniz. Böyle bir durumda diş hekiminize danışın. Dolgunuzun yeniden şekillendirilmesi için muayenehaneye gitmeniz gerekecektir. İkinci ağrı çeşidi ise, dolgunun derin olması sebebi ile hissedilen hassasiyettir. Soğuk ve tatlı ile arter, şiddetlenirse diş hekiminiz hassasiyeti azaltacak uygulamalar yapacak ve hassasiyet giderici ürünler verecektir.
Diş hekiminiz dolgu yerleştirildikten sonra cilalama işlemini gerçekleştirir ancak, keskin parçalar kalmaya devam edebilirler. Eğer böyle bir parçaya rastlarsanız, hemen diş hekiminize başvurup ondan herhangi bir dil ya da ağız yaralanmasına yol açmadan olabildiğince çabuk kurtulmalısınız.