Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti dişlerin konum bozukluklarını ve kapanış problemlerini düzelten bir dişhekimliği branşıdır. Ortodontik tedavi ile belirli bir süre boyunca dişlerin üzerine tel takarak problemler çözülür.

Ortodontik tedaviler ortodontistler tarafından gerçekleştirilir. Ortodontik tedavi sadece çocuklar için değil herkes için uygulanabilir bir tedavidir.

Ortodonti - Sıkça Sorulan Sorular

Ortodontik tedavi nedir ?

Ortodontik tedavi dişlerin görüntüsünü ve verimini arttırmak için, dişlerin düzeltilmesi veya hareket ettirilmesi işlemidir. Kapanış yükleriniğ bütün ağza yayarak dişe, çene ve dişetlerinin uzun süreli sağlıklarını da sağlar.

Niye ortodontik tedavi yaptırmalıyım ?

Çoğu insanda çapraşık veya yamuk dişler vardır. Ortodontik tedavi bu dişleri düzeltir veya daha iyi bir yere taşır. Bu sadece görsel bir işlem olmayıp dişlerin kapanışını düzeltmekle birlikte temizlenmelerini de kolaylaştırır. Bazı hastalarda üst ön dişler ileri çıkarak eşit olmayan bir görüntü oluşturur. Bu dişler büyük ihtimalle hasar görecekleri gibi ortodontik tedavi bunları yerlerine kaydırabilir. Diğerlerinde ise üst ve alt çene düzgün kapanmayarak kapanma bozukluklarına neden olur. Ortodontik tedavi bu iki durumu da düzeltebilir. Dişler düzgün kapanmadığında, çene kaslarına baskı yaparak çene ve eklem sorunları ve bazı durumlarda da baş ağrısı yapar. Ortodontik tedavi kapanışınızı düzelterek baskıyı azaltır.

Kaç yaşlarında ortodontik tedavi yaptırmalıyım ?

Ortodontik tedavi en iyi çocuklarda başarılı olmasına rağmen, gün geçtikçe yetişkinler de ortodontik tedaviden yararlanmaktadır. Bu konuda bir engel bulunmamaktadır. Yaş, düzgün sayıda diş sahibi olmaktan daha önemsizdir yani günümüzde ortodontik tel tedavisinden yetişkinlerde rahatlıkla faydalanabilirler. Çocuklarda, tedaviye başlamadan önce yeterince diş çıkmasını beklemek gerekli olabilir.

Ortodontik tedaviyi kim uygulayabilir ?

Bu uzman doktora ortodontist denir ve bu tedaviyi bu konuda uzmanlık yapmış bir ortodontistin uygulaması her zaman daha doğrudur.

Nasıl yapılır ?

En önemli şey komple bir muayenedir. Bu muayene genelde dişlere bakılmasını, röntgen çekilmesini ve dişlerinizin kalıbının çıkarılmasını içerir. Daha sonra ortodontistiniz yapılacak olan tedaviyi sizinle paylaşır. Tedaviye başlama kararı alırsanız ve yeterince kalıcı dişiniz varsa tedavi hemen başlayabilir.

Yer açmak için diş çekilmesi gerekli midir ?

Ağzınızda bütün kalıcı dişleriniz için yeterince yer olmayabilir, bu yüzden bir kaç dişin çekilmesi gerekebilir. Eğer durum böyleyse diş hekiminiz bunu sizinle paylaşacaktır. Bazen başka tedaviler kullanılarak da ağızda yer açılabilir.

Ortodonti
Tedavi nasıl gerçekleşir ?

Ortodontik tedavi çoğu insanın braket diye bildiği aparatlarla yapılır.

Hareketli aparey nedir ?

Basit tedaviler hareketli apareylerle ( temizlemek için çıkarılabilen plak) yapılabilir. Dişe hafif baskı yapmasını sağlayan narin telleri ve yayları vardır.

Fonksiyonel alet nedir ?

Bazen ortodontik aletler kullanarak çene büyümesini değiştirmek mümkündür. Bu fonksiyonel aletler çene kaslarının gücünü kullanırlar ve belli sorunları çözmekte yardımcı olabilirler.

Sabit aparey nedir ?

Genelde, hareketli aparey yerine dişleri daha hassas hareket ettirmek gerekir. Bu yüzden sabit apareyler kullanılır. Bunlarda dişe braket ve bantlar geçici olarak dişe yapıştırılır. Esnek tellerle bu braketler birleştirilir ve dişin hareket ettirilmesini sağlar. Hastanın bu aletleri çıkarması mümkün olmadığından bunlara sabit apareyler denir.

Braketler neden yapılır ?

Sabit braketler her zaman metalden yapılmazlar. Genelde yetişkinler için plastik ve seramik kullanılır.

Elastikler nedir ?

Sabit braketlerin dişi hareket ettirebilmeleri için bazen narin elastik bantlar takmak gerekebilir. Ortodontistiniz lastiklere gerek olup olmadığını söyleyecektir.

Görünmez braket (invisalign) nedir ?

Bunlar dişleri düzeltmek için kullanılan sağlam plastik kalıplardır. Her hasta için, birbirinden biraz farklı takımlar üretilir. Her takım birkaç hafta kullanılıp diğeriyle değiştirilir. Şeffaf plastikten olup, neredeyse görünmezlerdir. Bu demek olur ki kimsenin dişlerinizi düzelttirdiğini bilmesine gerek yoktur. Bu hizalayıcıların en iyi sonuçlar için günde 22-23 saat kullanılmaları gerekir. Yemek yerken, diş fırçalarken veya bir şeyler içerken kolayca çıkarılabilirler. Bunları kullanmadan önce bütün kalıcı dişlerin çıkmış olması gerekir ve bu tedavi için uygun bir aday olup olmadığınızı ortodontistiniz muayene sonucunda size bildirecektir ayrıca bu tedavi klasik ortodontik tedaviye göre estetik avantajı olsa da biraz daha uzun sürebilir ve daha maliyetlidir.

Ne kadar sürecek ?

Tedavinin uzunluğu problemin ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır ve birkaç aydan 2.5 yıla kadar uzayabilir. Çoğu insanın tedavisi 1-2 yıl sürer.

Dişler doğru pozisyona geldiğinde ne olacak ?

Tedavi bittiğinde dişlerin bir süre yerlerinde tutulmaları gerekir. Bu süre koruma süresidir ve sabitleyici (retainer) denilen aletlerle dişler yerlerinde tutulurlar. Sabitleyiciler dişin çevresindeki dişeti ve kemik yerine oturana kadar dişi tutarlar. Probleme bağlı olarak retainerlar sabit veya çıkarılabilir olurlar.

Acı verir mi ?

Bütün apareyler ilk başta garip gelir ve belli bir rahatsızlık verirler. Eğer bu problemler geçmezse ortodontistiniz gerekli ayarlamaları yaparak yardımcı olabilir. Ayarlama sonrası dişler genelde rahatsızlık verir ama bu kısa sürede geçer.

Ne kadar başarılı olacak ?

Başarı ortodontistin kabiliyeti ve hastanın istek ve yardımına bağlıdır. Ortodontistiniz tarafından verilen tavsiyeleri uygulamak çok önemlidir. Tedavinin başarısı aynı zamanda hastanın bağlılığına da bağlıdır. Çocukların ortodontik tedavisinde hastanın da ailesi kadar bilinçli olması önemlidir.

Ortodontik apareyler dişime zarar verir mi ?

Dişleriniz tedavi sonrası iyi bakım görmezlerse hasar görebilirler. Aletler kendileri hasar vermemekle birlikte zayıf temizleme ve şekerli içecekler kalıcı hasar bırakır. Braketler ve tellerin arasına yiyecek kaçtığından plak oluşumu normalden daha hızlıdır. Bu yüzden dişlerin ve apareyler iyice temizlenmeleri gerekir.

Ortodontik çalışmalar kalıcı mıdır ?

Koruma safhasından sonra da küçük diş hareketleri gözlenebilir, o yüzden kalıcı garanti verilemez. Fakat bir dişin tedavi görecek kadar hareket etmesi beklenen bir durum değildir.

Ortodontik tedavi için ne yapmam lazım ?

İlk yapmanız gereken diş hekiminize gidip tavsiye almaktır. Diş hekiminiz tedaviye ihtiyacınız varsa gerekli ayarlamaları yapacaktır.

Braket ve dişlerimin bakımı nasıl olacak ?

Ortodontik tedavi devam ederken diş muayenesi çok önemlidir. Aynı zamanda dişlerinize ekstra özen göstermeniz gerekmektedir;

  • Dişlerinizi her gün temizleyin. Ortodontik aletler hassaslardır ve kırmamak için dikkatli temizlemeniz gerekmektedir. Diş hekiminiz size kullandığınız apareye özel temizleme şekilleri gösterebilir.
  • Şekerli yiyecek ve içecek tüketimini azaltın. Aynı zamanda sert ve yapışkan yiyecekler narin ortodontik aletlere hasar verebilir.
  • Günde dişinizi 2 defa fluoridli diş macunuyla fırçalayın, gerekirse ağız gargarası da kullanabilirsiniz.

Doktora Sor

İletişim için formu için tıklayınız